Τι είναι το laminate

Το laminate είναι ένα είδος πατώματος που αποτελείται στην πάνω επιφάνεια από ρητίνη με φίλμ διάφορων σχεδίων και εσωτερικά από ξυλοπολτό υψηλής πυκνότητας(HDF). Αυτό μπορεί να έχει την όψη του ξύλου, μπετόν κλπ. Είναι εύκολο στην τοποθέτηση και είναι πιο ανθεκτικό στα χτυπήματα από το πραγματικό ξύλο,επίσης είναι ζεστό υλικό και αρκετά θερμομονωτικό .

 

Ποιά είναι τα καλύτερα laminate;

Όλες οι εταιρείες laminate προσφέρουν σειρές με υψηλότερη αντοχή και η κάθε μια ξεχωριστά παρουσιάζει νέα υλικά που καλύπτουν όλες τις ανάγκες , όπως αντοχή στην υγρασία ή στο χάραγμα κ.α.

 

Γιατί να βάλω laminate πάτωμα αντί πλακάκι; 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γιατί κάποιος θα επιλέξει να βάλει laminate πάτωμα αντί για πλακάκι:

 • Εύκολη επισκευή: Το laminate πάτωμα είναι εύκολο να επισκευαστεί αν υπάρχει κάποιο σφάλμα ή πρόβλημα. Επειδή τα κομμάτια μπορούν να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ για το πλακάκι είναι απαραίτητη η αντικατάσταση όλου του πλακακιού.
 • Ποιότητα και αντοχή: Το laminate πάτωμα είναι πιο ανθεκτικό στη φθορά από το ξύλο και είναι εύκολο να καθαριστεί.
 • Διαφορετικά σχέδια: Το laminate προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων σε σχέδια ξύλου σε σύγκριση με το πλακάκι.
 • Κόστος: Συνήθως το laminate είναι πιο φθηνό από το πλακάκι κάνοντάς το την πιο φθηνή επιλογή.
 • Εγκατάσταση: Το laminate είναι σχετικά εύκολο στην εγκατάσταση και μπορεί συχνά να τοποθετηθεί και από εσάς τους ίδιους. Η τοποθέτηση πλακιδίων, από την άλλη πλευρά, απαιτεί πιο εξειδικευμένα εργαλεία και δεξιότητες και συνήθως γίνεται από επαγγελματία.
 • Συντήρηση: Το laminate καθαρίζεται και συντηρείται εύκολα, ενώ το πλακάκι απαιτεί πιο συχνό καθαρισμό και μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε λεκέδες και ρωγμές.
 • Ανθεκτικότητα: Το laminate είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να αντέξει σε βαριά χρήση ανάλογα με το υλικό και το πάχος, ενώ το πλακάκι μπορεί να σπάσει ή να θρυμματιστεί εάν πέσουν βαριά αντικείμενα πάνω του.
 • Αισθητική: Το laminate είναι διαθέσιμο σε μεγάλη ποικιλία που μπορεί να μιμηθεί την εμφάνιση δαπέδου από ξύλο ή πλακάκι.
 • Θερμομόνωση: Το laminate ζεσταίνει γρηγορότερα το σπίτι σε σύγκριση με το πλακάκι και αυτό σας δίνει την δυνατότητα να περπατάτε ξυπόλυτοι και να κάνετε οικονομία στην θέρμανση.

 

Είναι ασφαλές το laminate για την υγεία;

Με εξαίρεση μερικών τύπων δαπέδων που έγιναν πρωτοσέλιδα, τα περισσότερα laminate έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων, κάνοντάς τα εξαιρετικά ασφαλή και φιλικά για την οικογένεια σας. Τα πλεονεκτήματα του laminate πέρα από τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, είναι ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα από αλλεργίες εάν η οικογένειά σας υποφέρει από αυτές.

 

Για ποιους λόγους να επιλέξω laminate;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επιλέξετε το laminate:

 1. Είναι οπτικά όμορφο
 2. Έχει μεγάλο εύρος τιμών από οικονομικό μέχρι premium υλικό
 3. Είναι μακράς διάρκειας
 4. Είναι ζεστό
 5. Εύκολο στην εγκατάσταση
 6. Είναι εύκολο να διατηρηθεί
 7. Ευκολότερη η αντικατάσταση σε πιθανή ανακαίνιση.

9.Φιλικό για την καθημερινότητα, καθώς μπορείτε να περπατάτε χωρίς να παγώνετε.

10.Οικονομία στην θέρμανση

11.Πιο ελαστικό για να παίζουν τα παιδιά σας πάνω στο δάπεδο.

 

Ποιός είναι ο χρόνος ζωής των laminate;

Ο χρόνος ζωής καθορίζεται από την συντήρηση και την καταπόνηση που θα υποστεί το υλικό που θα αγοράσετε. Άλλο χρόνο ζωής θα έχει το laminate σε μια καφετέρια ή εστιατόριο ,άλλη σε ένα κατάστημα λιανικής ή σε ένα γραφείο και λιγότερη καταπόνηση θα έχει ένα laminate βάζοντάς το σε μια κατοικία.

 

Σε γενικές γραμμές ανάλογα με το υλικό μπορούμε να υπολογίσουμε:

 • 10-15 χρόνια για χαμηλής ποιότητας laminate.
 • 20-30 χρόνια για υψηλής ποιότητας laminate με σωστή τοποθέτηση πάντα.

 

Πως καθαρίζω το laminate;

Ένα καθημερινό σκούπισμα με μια απλή σκούπα ή ηλεκτρική είναι αρκετό για τον καθαρισμό του laminate. Συστήνεται η χρήση παρκετέζας απλής, αλλά και με ψεκασμό. Το καθάρισμα με σφουγγαρίστρα πρέπει να γίνεται με νωπή σφουγγαρίστρα

 

Φθείρεται το laminate από το νερό;

Γιατί το laminate είναι επιρρεπές σε ζημιές από το νερό;

Σε γενικές γραμμές όλα τα laminate έχουν κάποια αντοχή στην υγρασία, αλλά μην ξεχνάτε ότι το laminate είναι μια πυκνή ινοσανίδα (μοριοσανίδα) που έχει ξύλινα υλικά μέσα της, τα οποία είναι επιρρεπή σε ζημιές από το νερό, επειδή διαστέλλονται και συστέλλονται όταν έρχονται σε επαφή με την υγρασία. Υπάρχουν νέες σειρές laminate με μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία όπως τα 48hours ή τα 96 hours αντοχή στο νερό.

 

Το laminate μπορεί να είναι καρκινογόνο;

Ένα δάπεδο που έχει πιστοποιήσεις από όλα τα Ευρωπαϊκά εργοστάσια δεν έχει κανένα κίνδυνο ασφάλειας για την υγεία. Το ίδιο ισχύει και για άλλα οικοδομικά υλικά που έχουμε σπίτι μας όπως είναι ο γρανίτης, τα μάρμαρα κα.

 

Ποιά είναι τα προβλήματα του laminate;

1.Δεν είναι αληθινό ξύλο.

2.Έχει μικρότερη δυνητική αξία

3.Δεν επιδέχεται επισκευή (δεν επιδέχεται τρίψιμο γυάλισμα όπως τα ξύλα), εκτός από αντικατάσταση σανιδών.

4.Είναι πιο σκληρό από το ξύλο και θορυβώδες, εκτός εάν τοποθετηθεί με thermoaccoustic υπόστρωμα xps.  

 

Ποιά είναι τα καλύτερα laminate;

Όλες οι εταιρείες laminate προσφέρουν σειρές με υψηλότερη αντοχή και η κάθε μια ξεχωριστά παρουσιάζει νέα υλικά που καλύπτουν όλες τις ανάγκες , όπως αντοχή στην υγρασία ή στο χάραγμα κ.α.

Τι υπόστρωμα laminate να βάλω;

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, διότι η επιλογή υποστρώματος διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός ,αλλά και ανάλογα τον προϋπολογισμό κόστους . Αυτές είναι μερικές από τις επιλογές:

 • Μια οικονομική επιλογή για ένα διαμέρισμα είναι το υπόστρωμα 2 mm πολυαιθυλένιο ρολό.
 • Η επόμενη λύση είναι το ενισχυμένο υπόστρωμμα 3mm πολυαιθυλένιο .
 • Για χώρους με πιθανή υγρασία συστήνεται το υπόστρωμα πολυαιθυλένιο με επένδυση αλουμινίου 2mm .
 • Για ενδοδαπέδια θέρμανση κατάλληλο είναι το υπόστρωμμα 3 mm under heating xps ή pe ειδική κατηγορίας.
 • Για εξαιρετική απορρόφηση ήχου και θερμομόνωση είναι το υπόστρωμμα xps 3mm.
 • Καλή επιλογή για ηχομόνωση και θερμομόνωση – είναι το υπόστρωμμα “xps” 5 mm.

 

Γίνεται τοποθέτηση laminate πάνω σε πλακάκι;

Το laminate έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορες επιφάνειες με ευκολία, όπως πάνω σε πλακάκια ,μωσαϊκά ,γρανίτες μάρμαρα ,ξύλινο δάπεδο και τσιμεντοκονία σε νεόδμητες οικοδομές.

 

Τι χρώμα laminate να βάλω;

Η σωστή επιλογή απόχρωσης δημιουργεί μια πολυτελή εμφάνιση στο χώρο. Το σκούρο χρώμα μειώνει οπτικά το χώρο, το ανοιχτό χρώμα αντίθετα επεκτείνει τα δωμάτια μικρού μεγέθους, καθώς αντανακλά το φως και το δωμάτιο αποκτά μια ευρύχωρη και κομψή εμφάνιση.

 

Βινυλικό δάπεδο ή laminate;

Κανένα δάπεδο δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα άλλα δάπεδα. Το βινυλικό δάπεδο είναι καλύτερο για χώρους με πολύ υγρασία . Αν θέλετε να τοποθετήσετε δάπεδο σε τέτοιους χώρους, θα θέλετε πιθανώς να επιλέξετε το βινυλικό δάπεδο, διότι ειναι πιο ανθεκτικό στην υγρασία. Για στεγνούς χώρους, το δάπεδο laminate είναι η ιδανική λύση, καθώς προφέρει υψηλή αισθητική και θερμομόνωση . Επίσης, το δάπεδο laminate είναι πιο ζεστό αισθητικά και έχει περισσότερες επιλογές σε χρώματα από το βινυλικό δάπεδο.

 

Γιατί φούσκωσε το laminate?

Μερικές αιτίες που φουσκώνει το laminate είναι:

 1. Υδραυλικές βλάβες
 2. Υγρασία χώρου ή υγρασία υπόβασης
 3. Λόγω συστολής και διαστολής ή λόγω απουσίας αρμών διαστολής εάν το δάπεδο έχει φτάσει σε τοίχο ή σε ντουλάπες .

 

Σύγκριση laminate με πλακάκια

Πλεονεκτήματα πλακιδίων

 • Καθαρίζονται εύκολα
 • Βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και χρωματισμών

 

Αρνητικά πλακιδίων:

1.Προσφέρουν κρύα αίσθηση σε σχέση με το Laminate και αυξάνουν τις απαιτήσεις σε θέρμανση.

2.Απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος τοποθέτησης

3.Λερώνουν εύκολα οι αρμοί

 

Πλεονεκτήματα Laminate

1.Χαμηλότερο  κόστος αγοράς

2.Γρήγορη τοποθέτηση

3.Προσφέρουν την αίσθηση του ξύλου

4.Επαναχρησιμοποιούνται σε άλλους χώρους, επειδή τοποθετούνται κουμπωτά.

5.Προσφέρουν καλή θερμομόνωση

6.Έίναι εύκολα στην αντικατάσταση

 

Αρνητικά:

1.Έχουν ευαισθησία σε υψηλή υγρασία χώρου

2.Απαιτούν σχετικά επίπεδη και λεία επιφάνεια πριν τοποθετηθούν.

 

Γιατί στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης βάζουν στα περισσότερα σπίτια laminate ενω στην Ελλάδα πολύς κόσμος επιλέγει πλακάκια;

Στις ευρωπαικές χώρες έχει γίνει γνωστό το laminate πάτωμα πάνω απο 30 χρόνια, το έχουν γνωρίσει το προιόν πολύ καλά και βλέποντας την ευκολία και χριστικότητα του υλικού σε κάθε νέα οικοδομή ή νέα ανακαινιση επιλέγουν laminate  . Στήν Ελλάδα  η προώθηση του laminate έχει γίνει με καθυστέρηση  μόνο τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν αρκετές εταιρείες που εισάγουν και διανέμουν με απόθεμα  σε ποικιλία χρωμάτων  και  ποιότητες ,ώστε ο καταναλωτής να έχει αρκετές επιλογές.Σε αντίθεση με τα πλακάκια που υπήρχαν μεγάλες εταιρείες στον χώρο με μεγάλα αποθέματα και χρώματα αρκετά χρόνια πρίν.

 

Ξύλινο δάπεδο ή πλακάκι;

 Πλακάκι

Σήμερα με την εξελιγμένη τεχνολογία τα πλακάκια μπορούν να έχουν την υφή ξύλου, μαρμάρου και τσιμεντοκονίας. Μερικά θετικά εάν επιλέξετε πλακάκι είναι η ανθεκτικότητα. Μερικά αρνητικά εάν επιλέξετε πλακάκι είναι ότι μπορεί να σας περιορίσει στην μελλοντική ανακαίνιση του χώρου σας. Έχουν κρύα αίσθηση, δεν μπορείτε να περπατάτε ξυπόλητοι και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χτυπήσουν τα παιδιά αν πέσουν. Επίσης, χρειάζονται οπωσδήποτε χαλιά το χειμώνα που αυξάνουν τα έξοδα ενός σπιτιού, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών που μπορούν να προκληθούν .

 

Ξύλινο δάπεδο

Το ξύλινο δάπεδο θεωρείται από τα πιο όμορφα πατώματα και έχει διάφορους τύπους όπως το παρκέ και τα προγυαλισμένα δάπεδα. Μερικά θετικά εάν επιλέξετε ξύλινο δάπεδο είναι η πολύ καλή θερμομόνωση που προσφέρει, το πολύ φιλικό περιβάλουν  για τον άνθρωπο και η διαχρονικότητα. Μερικά αρνητικά εάν επιλέξετε ξύλινο δάπεδο είναι το κόστος αγοράς  ,η τακτική συντήρηση που σημαίνει ένα έξτρα κόστος από την αγορά του. Επίσης, είναι πιο ευπαθή σε σημάδια από καρέκλες και γδαρσίματα.

 

Γιατί τρίζει το laminate;

Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που μπορεί το laminate σας να τρίζει:

1.Κατά την τοποθέτηση, ενδεχομένως δεν άφησαν κενά για τις συστολές-διαστολές μεταξύ του laminate και του τοίχου ή περιφερειακά του χώρου όπως κουφώματα (εάν υπάρχουν κενά κατά τον έλεγχο αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο).

2.Αυξημένη υγρασία στον χώρο .Πρώτα ελέγξτε εάν υπάρχει πιθανή διαρροή νερού διότι το υλικό κάνει αφύγρανση .Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε αφυγραντήρα τους μήνες με πολύ υγρασία.

3.Λόγω υπολειμματικής βρωμιάς κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

4.Η υπόβαση μπορεί να έχει ανομοιογένειες από κάτω.

 

 

Κοινοποίηση στα Social media!